Meniu

Tipuri de mărfuri

Mărfuri generale

Reprezintă mărfurile al căror transport nu este supus niciunor reglementări speciale.

În această categorie intră marea majoritate a mărfurilor transportate.

Mărfuri frigorifice

Mărfurile frigorifice sunt mărfuri ce necesită transport într-un anumit interval de temperatură şi prezintă un grad crescut de perisabilitate sau un risc de degradare din punct de vedere al compozitiei chimice. Aceste mărfuri necesită transport cu mijloace auto frigorifice, dotate cu agregate de temperatură controlată.

Exemplu de astfel mărfuri: produse alimentare, medicamente, flori, plante, etc.

Mărfuri agabaritice

În categoria de mărfuri agabaritice intră produsele cu greutate mai mare decât cele permise pentru camioanele standard (24t) şi/sau au minim una din dimensiuni (lungime, lăţime, înalţime) mai mare decât a camionului mega.

Exemplu de mărfuri agabaritice: tractoare, combine, buldozere, excavatoare, containere, utilaje industriale, etc.

Orice transport agabaritic necesită autorizaţii speciale şi, dupa caz, escorte. Numarul şi tipul acestor autorizaţii depinde de specificul fiecărui transport în parte. Din acest motiv majoritatea autorizaţiilor diferă de la caz la caz.

Mărfuri periculoase (ADR)

La nivel european, transportul rutier de mărfuri periculoase este reglementat de ADR – Acordul European referitor la transportul rutier internaţional de mărfuri periculoase, încheiat la Geneva pe 30 septembrie 1957.

În categoria mărfurilor periculoase se încadrează substanţele care prin natura lor fizico-chimică pot produce daune omului şi mediului înconjurator.

Conform ADR, clasele de mărfuri periculoase sunt următoarele:

Expeditorul mărfii are responsabilitatea clasificării mărfii, etichetării acesteia în conformitate cu legislaţia în vigoare şi emiterii fişei de siguranţă a fiecărui produs transportat.

Această categorie de mărfuri se transportă doar cu vehicule autorizate, specializate în transport de mărfuri periculoase, iar conducătorii auto sunt acreditaţi ADR şi sunt instruiţi astfel încât să poată soluţiona orice situaţii care pot apărea pe durata transportului.

Conducătorii auto au asupra lor trusa ADR care conţine: vesta reflectorizantă - fluorescentă, ochelari, mănuşi, şorţ, cizme de protecţie, mască de gaze, filtru de protecţie, cască de protecţie, lanternă portabilă. De asemenea, pentru protecţie, autovehiculele sunt dotate cu stingătoare de incendiu şi tringhiuri de avarie.

Un element esenţial al transportului de mărfuri periculoase îl reprezintă plăcile-etichetă dreptunghiulare de culoare portocalie, fixate în partea din faţă şi din spate a vehiculului.